Werken als ZZP\’er: uitdagingen en voordelen van freelancer zijn

Wat is er leuker dan werken als ZZP’er? Je bent je eigen baas, je bepaalt je eigen uren en je hebt de vrijheid om je werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. Freelancer zijn heeft echter ook een keerzijde. Je bent altijd op zoek naar nieuwe opdrachten en je moet alles zelf regelen, van boekhouding tot aan marketing. In dit blog lees je alles over de uitdagingen en voordelen van freelancer zijn.

Het vinden van nieuwe opdrachten

Een van de uitdagingen waar je als ZZP’er mee te maken krijgt, is het vinden van nieuwe opdrachten. Je kunt natuurlijk passief afwachten totdat er een opdrachtgever naar je toe komt, maar de kans is groot dat je dan lang wacht op werk. Het is veel beter om zelf actief op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door netwerken of gebruik te maken van een freelance platform. Hier vind je bijvoorbeeld ZZP opdrachten in de zakelijke dienstverlening.

Boekhouding

Een andere uitdaging waar je als freelancer mee te maken krijgt, is het regelen van je boekhouding. Je moet zelf alle facturen bijhouden en ervoor zorgen dat je aan je belastingverplichtingen voldoet. Dit kan een tijdrovende klus zijn, vooral als je niet bekend bent met boekhouding. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende boekhoudprogramma’s die je kunt gebruiken om deze taak een stuk makkelijker te maken.

Marketing

Een andere belangrijke taak waar je als freelancer zelf voor moet zorgen, is marketing. Je moet je diensten aanbieden aan potentiële opdrachtgevers en ervoor zorgen dat je zichtbaar bent online. Dit kan bijvoorbeeld door een website of blog te maken en actief te zijn op social media.

Voordelen die je hebt als freelancer

Hoewel er dus ook een aantal nadelen aan freelancer zijn verbonden, zijn er ook veel voordelen. Een groot voordeel is dat je je eigen tijd kunt indelen. Je bent niet gebonden aan kantooruren en je kunt werken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast heb je ook de vrijheid om je werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. Je bent niet gebonden aan een bedrijf of een project en je kunt je eigen ideeën uitvoeren. Een ander voordeel van freelancer zijn, is dat je meestal sneller wordt betaald dan wanneer je in loondienst bent. Dit komt omdat je niet afhankelijk bent van een bedrijfsproces en je facturen direct aan je opdrachtgevers kunt sturen. Kortom, freelancer zijn heeft zowel uitdagingen als voordelen. Welke van deze twee voor jou het belangrijkst is, is natuurlijk aan jou.