Koffie is in de samenleving waarin wij leven iets wat veel mensen dagelijks drinken. Zeker in een land als Nederland kun je eigenlijk overal waar je komt bijna wel koffie kopen. Het drinken van koffie gebeurt al eeuwen lang en door de jaren heen zijn er een hoop nieuwe soorten koffie op de markt gekomen. Ook het maken en bereiden van koffie is door de jaren heen verandert. Een percolator is een apparaat dat al wat ouder is, maar vandaag de dag nog steeds veel wordt gebruikt.
Wat moet je weten over het maken van koffie met een percolator?
Het maken van koffie met een percolator wordt ook wel een moka express genoemd. Met het apparatuur kun je een espresso maken en de eerste modellen ervan komen uit de 18e eeuw. Gedurende deze periode was het product erg populair, maar de afgelopen decennia is het gebruik ervan sterk afgenomen. Dit komt voornamelijk doordat er toen koffiezetapparaten kwamen met snelfilters en koffiepads. Door gebruik te maken van deze filters en capsules, kun jij een stuk sneller koffie zetten, wat voor de meeste mensen van belang is. Toch is er gedurende de afgelopen jaren weer een toenemende vraag naar een percolator. Dit komt doordat, ondanks dat de koffie met andere apparaten sneller klaar is, lang niet iedereen de koffie van koffiezetapparaten even lekker vindt. Als jij een fijnproever bent en fan bent van het proberen van verschillende soorten koffiebonen is het een stuk aantrekkelijker om deze zelf te filteren en te zetten. Door gebruik te maken van een percolator kun jij de koffie vers maken en zul je bovendien de sterkte een stuk makkelijker kunnen bepalen.
Waaruit bestaat een percolator?
Een percolator bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Je hebt de onderste ruimte, een filterbakje en een ruimte boven het filterbakje. Wanneer je de percolator open maakt, is het nodig om de onderste ruimte te vullen met de hoeveelheid water die jij in de koffie wilt. Hoeveel dit precies is is afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt zetten en hoe sterk je de koffie wilt hebben. Na dit gedaan te hebben kun je de gemalen koffiebonen in het filterbakje gooien. Vervolgens wordt de bovenste ruimte op de percolator gezet en de koffie opgevangen. Wanneer je de percolator op het gasfornuis plaatst, stijgt de temperatuur in de onderste kamer. Door de druk die ontstaat, trekt het kokende water door de gemalen koffiebonen en zo kun jij genieten van een lekkere koffie.
0